luni, 16 ianuarie 2012

VIOLENTA ADUCE VIOLENTA

Am vazut cu totii ce s-a intamplat weekend'ul acesta in Romania.
Nu traiesc in Bucuresti, insa am urmarit cu atentie atitudinea romanilor ce au iesit in strada.
Pot sa va spun ca sunt de acord ca violentra a fost promovata in mod excesiv in Romania de catre clasa politica si de catre massmedia. S-a ajuns aici, in situatia in care centrul Bucurestiului este devastat de catre romani.
As vrea sa subliniez mai departe cateva ganduri din cuvantul lui Dumnezeu, legate de situatia creata in Romania, zilele acestea.
in Matei 5:44 - Domnul Iisus spune:
"Iubiti pe vrasmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blastema, faceti bine celor ce va urasc, si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; [...] daca iubiti numai pe cei ca va iubesc, ce rasplata mai asteptati? nu fac asa si vamesii? Si daca imbratisati cu dragoste numai pr fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Oare paganii nu fac la fel?"


Domnului Iisus ne indeamna sa ne iubim vrasmasii si sa ne rugam pentru ei. Putem sa aplicam aceasta invatatura la situatia din Romania? Tot Domnul Iisus spune in Evanghelia dupa Matei  5:39 "Sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt"
Am inteles din Biblie ca violenta nu este dupa placul Lui Dumnezeu. Domnul Iisus ne indeamna la pace, nu la violenta. Daca promovam violenta nu vom putea opri tavalucul acesta.
In ultima perioada , am observat ca in Romania se promoveaza constant violenta si imoralitatea. La ce sa ne asteptam? daca semanam urzici... putem sa treieram grau? nu. vom treiera tot urzici. corect?
Toti conducatorii nostri vorbesc de criza economica dar nimeni nu vorbeste de o criza spirituala.
Lumea este astazi intr-o profunda criza spirituala iar criza economica este consecinta crizei spirituale dar asta este un alt subiect.
Domnul Iisus ne invata sa semanam dragoste si vom secera dragoste. oamenii pot fi schimbati daca le aratam dragoste.

Dar ce sa facem in conditiile in care nemultumirea s-a amplificat atat de tare in Romania? Si noi, crestinii, suntem dezamagiti de conducerea tarii, de presedinte, de guvern. Dansii, dorind sa scoata tara din criza economica, au apelat la metode de austeritate provovand lumea la violenta, Opozitia nu face decat acelasi lucru, instigand lumea la revolta prin discursuri populiste neacoperite de proiecte reale. Televiziunile din Romania, sunt pe aceeasi lungime de unda cu politicienii, emisiuni politice conduse de oameni ce promoveaza violenta, negativism, moderatori ce au probleme personale cu anumiti politicieni dar mai mult decat atat promoveaza si imoralitate oferindu-le copiilor si adolescentilor exemple de viata, oameni ce se lauda cu pacatele lor in public si ne indeamna pe toti sa traim ca dansii. La buletinele de stiri vedem familii destramate, infidelitate, scandaluri sexuale mediatizate in mod excesiv dar si emisiuni de genul... Big Brother, Happy Hour, Nora pentru mama, Next top model, Burlacul, etc
Ce facem in conditiile astea?
Este corect ca noi, crestinii sa iesim in strada si sa cerem schimbarea presedintelui, este corect sa cerem schimbarea guvernului si alegeri anticipate, chiar daca suntem indreptatiti, pierzand 25% din salarii, marindu-ne TVA-ul la 24%? ce sa facem? Trebuie sa creem presiune?
Apostolul Pavel scrie in Epistola catre Romani 13: 1-3
"Oricine sa fie supus stapanirilor celor mai inaalte; caci nu este stapanire care sa nu vina de la Dumnezeu si stapanirile cari sunt au fost randuite de Dumnezeu.
Deaceea cine se impotriveste stapanirii, se impotriveste randuielii puse de Dumnezeu; si ceice se impotrivesc, isi vor lua osanda."
Cand am citit pasajul acesta, m-am cutremurat. este adresat crestinilor din Roma si... imparatul Imperiului Roman, in acea perioada nu era nici Basescu si nici Boc. era NERO. Imparatul care se credea zeu, cel ce aresta crestinii si-i arunca in arena  pentru a fi sfasiati de animalele salbatice. Toate astea pentru distractia celor 80'000 de oameni prezenti in Colloseum.
In aceste conditii, crestinii nu puteau sa se intalneasca in locuri publice, oamenii aveau partasie ascunzandu-se in pesteri, in catacombele din Roma, in case, vanati de armata romana, iar apostolul Pavel indeamna oamenii la supunere si pace.
Cum sa te supui unui imparat cum era NERO?
Dar Conducatorii unei tari sunt randuiti de Dumnezeu, si daca ne impotrivim lor, ne impotrivim randuielii puse de Dumnezeu. si ne vom lua osanda, pedeapsa. Asta spune textul mai sus citrat din Biblie.
Dar ce putem sa facem noi?
Cuvantul lui Dumnezeu ne invata ce sa facem in prima Epistola a lui Pavel catre  Timotei 2:1-5
"va indemn dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multamiri pentru toti oamenii, pentru imparati si pentru toti cei ce sunt inaltati in dregatorii, ca sa putem duce astfel o viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea.
Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, mantuitorul nostru care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului."


Eu inchei cu aceste ganduri si va invit la rugaciune. consider ca asta este singura arma care ne-a lasat-o Dumnezeu.

Un comentariu:

  1. Eu zic asa: Contextul in care traiau primii crstini evrei era clar - sub ocupatie romana. Iar relatia cotropitor-cotropit era foarte clara pentru ambele parti. Pavel indeamna in Romani la a fi supusi. Poti sa fii supus pt ca nu ai de ales, desi stii ca sistemul e nedrept, sau sa fii supus din dragoste pt ca stii ca cel caruia i te supui iti vrea binele. In vremea Domnului Isus au existat conducatori evrei ce au condus rascoale armate impotriva conducerii romane. Eu cred ca apostolul Pavel indeamna pe cei de atunci si ca un principiu general: crestinii nu se ridica sa isi faca singuri dreptate.

    Contextul Romaniei de azi, si a oricarui stat (declarat) de drept este (la fel ca si conditia cotropitor-cotropit) ceva clar: o intelegere intre majoritate (populatie) si minoritate (conduicatorii desemnati), ca acestia de pe urma sunt in functie pentru a-si servi poporul si pt a-si onora promisiunile facute. Asadar conditiile de azi sunt de libertate de expresie, drepturi si indatoriri atat pt condus cat si pt conducator. Ca si crestin nu trebuie sa ma las prostit, mintit (daca e cazul).

    Cred ca e bine ca si crestinii sa isi spuna cuvantul, iar in situatii speciale pot chiar sa participe/sa organizeze manifestari sociale in caz ca dreptul la demnitate, umanitate este negat poporului sau unui grup de cetateni.
    Crestinii insa nu pot face asta ca pe ultima masura disperata, pt ca ei nici nu sunt disperati, si nici nu isi pun increderea in oameni pt rezolvarera problemelor. Asa cum ai zis e vb de o crza spirituala, si asta nu se rezolva cu mitinguri. Daca exista oprimare sociala, crestinii trebuie/pot sa fie acolo, d(o)ar pentru a ajuta lumea sa se pocaiasca si sa il caute pe Dumnezeu...

    rezum mai clar: "supunere", adica sa nu conduci revolte, dar nu sa accepti sa fii prostit si sa numesti raul bine. :D

    RăspundețiȘtergere